Milan B. Popović & Hronično neumorni

30. novembar 2015.

 
 

Ocena: 7/10

Izdavač:

Autorsko izdanje

Godina:

2015

Format:

Kompilacijski Album, 2CD

Trajanje:

CD1 14p. 52 min. / CD2 19p. 68 min.

 
 
Album Hronično neumorni predstavlja kompilaciju hip-hop, reggae i rock obrada različitih autora koji obrađuju stihove poznatog beogradskog autora.

Milan B. Popović je zanimljiva figura današnje literarne scene. Pеsnik, novinar, kolumnista, publicist i kritičar napisao je tri zbirkе poezije (objavila Narodna Knjiga). To su: „Molitva tetoviranog srca“, “Vreme brutalnih dobronamernika“ i “Oka da ne ispustim dah“.

Na stihove iz tih zbirki objavljen je i CD „Vreme brutalnih dobronamernika“ sa poznatim i manje poznatim izvođačima rock, hard rock i heavy metal scene. U međuvremenu je 2011. godine objavio i četvrtu zbirku poezije „Na kori integralnog hleba i olovci“ gde crnohumorno priča o životu kroz prizmu jela, dijete i međuljudskih odnosa.

Ove godine kao autorsko izdanje izlazi i novi dupli CD koji predstavlja kompilaciju hip-hop, reggae i rock obrada raznovrsnih autora koji obrađuju njegove stihove. Već sam omot, koji prikazuje ruku s perom koja se probija kroz trnje, opisuje tematski kredo autora: subjektivan i poprilično mučan osvrt na svakodnevicu, izolaciju, političku i duhovnu bedu društva i raspinjanje individue u takvim uslovima.

Trideset četiri kompozicije od strane trideset tri autora predstavljaju vrlo različita viđenja autorovih stihova od poznatih reggae autora (Del Arno Bend, Hornsman Coyotte), hip hop-rap (Sky Vikluh, Vudu Popaj) do rock muzičara (Bjesomar, Nikola Čuturilo, Zele Lipovača) do manje poznatih i sasvim nepoznatih grupa i pojedinaca.

Album otvara Del Arno Bend sa pesmom "Misli" u svom prepozantljivom melodičnom i „uplifting“ stilu. Tu su i The Socks koji su prepevali pesmu "Bog" na engleski i nazvali je „Jah“ kao i Hornsman Coyotte sa vrlo direktnom "Predsedniče". Poseban slučaj je Ella Rasta Girl, pevačica iz Makedonije koja izvodi istu pesmu dva puta (na srpskom i makedonskom) i pleni svojim odličnim vokalom i zaraznom melodijom.

S druge strane su hip-hoperi(raperi) koji su mnogo mračniji. Sky Vikluh je maltene u horror fazonu (delom Dr. John, delom Vincent Price), Vudu Popaj je angažovan u verovatno najdužoj pesmi na albumu "Sve ove godine". Tu su i M.A.X , Cantwait, Sollow i Coa sa svojim zanimljivim doprinosima .

Rock muzičari se sa različitim pristupima, od Slovenaca Broken Arrow sa izuzetno melodičnom "Mesečeva oštrica", Dark Sky sa "Glas" nastavljaju sa moćnim melodijama do Nikole Čuturila sa opojnom slide gitarom u "Lavirint tajni".

Moji favoriti su uz ove spomenute prvenstveno Kruks, reper iz Vojvodine (laloš reper J) sa urnebesnom verzijom "Burek sa radošću", Vladimir Jakšić sa potresnom "Snu u zagrljaj" i izuzetno efektna saradnja autora sa Bjesomarom u pesmi "Istinu mamlazi kriju" ("Batina"). Izuzetno zanimljive pesme imaju Flip Flop sa bossa novom "Ona", Monera skroz pomereni u pesmi "Rez" i Branislav Lazić ("Al brane mi") koja počinje dečjim falšom a nastavlja se muškim heavy metal falsetom. Tu je i Branko Radaković koji uz muzičku pratnju Miroslava Dukića proživljeno i sa pravim osećajem za tekst interpretira pesmu "Ubuduće ne pričaj o budućnosti".

Obimni dupli CD Hronično neumorni drži punu pažnju jer kad vas pojedine muzičke slike povuku na „dole“ uvek iskrsne energična kompozicija koja oživi muzičku sliku albuma.

Izuzetan podvig hrabrog Milana B. Popovića koji poslednjih meseci ne silazi sa mog CD playera. Sve čestitke autoru pesama i izvođačima na ovako uspešnoj saradnji i odličnim rezultatima.



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


John Fogerty
Wrote A Song For Everyone
(Vanguard Records)

Sigur Ros
Kveikur
(XL Recordings)

Queens Of TheStone Age
...Like Clockwork
(Matador)

David Bowie
The Next Day
(Columbia)

Nick Cave & Bad Seeds
Push The Sky Away
(Bad Seed Ltd)

Bob Dylan
Tempest
(Columbia)

Patti Smith
Banga
(Columbia)

PiL
This is PiL
(PiL Official)

Jack White
Blunderbuss
(XL/Third Man)

Dr John
Locked down
(Nonesuch)

Bruce Springsteen
Wrecking Ball
(Columbia)

Leonard Cohen
Old Ideas
(Columbia)

Tom Waits
Bad As Me
(ANTI-records)

Emmylou Harris
Hard Bargain
(Nonesuch Records)

Fleet Foxes
Helplessness Blues
(Sub Pop)

Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)